CRM softver u Srbiji

Ako ste vlasnik preduzeća ili radite u prodaji verovatno ste čuli za izraz CRM.  Ali šta to zapravo znači?

CRM ili Customer Relationship Management, najjednostavnije rečeno, CRM sistem omogućava preduzećima da upravljaju poslovnim odnosima i donose odluke na osnovu relevatnih informacija.

Mora se priznati da CRM ne može izazvati oduševljenje kod korisnika kao korišćenje društvenih mreža, CRM je sličan i izgradjen je na principima odnosa izmedju ljudi. Naravno to je jedan od razloga zašto korišćenje CRM može dovesti do ubrzano rastuće prodaje u kompaniji.

Upoznavanje prednosti CRM se svodi na igru velikih brojeva. Kada se firma osnuje i počne da radi broj klijenata je mali kao i naravno broj zaposlenih. čak i tada firme koriste CRM kao strategiju samo ne koriste CRM softver. Što to znači, koristi će se recimo MS Excel kao pomoćni alat u skupljanju i obradi informacija. relativno lako je ispratiti par poziva u toku dan kao i isti toliki broj ponuda.

Firma raste, povećava se broj zaposlenih exponencijalno se povećava i broj klijenata. Dolazi se u situaciju da jedan zaposleni u prodaji dnevno ima 15-20 poziva 2-3 sastanka, 5-10 ponuda. Ovo pomnožimo sa 30 dana u mesecu pa sa 12 meseci u godini. Dobili smo neverovatno količinu podataka, sirovih podataka koje ne možemo obraditi u klasičnim alatima. Sada nam je potreban softver koji će nam pomoći. To je CRM.

Dosta puta imamo situaciji da čujemo, ali mi imamo informacioni sistem u firmi. Koristimo ERP. Naravno korišćenje ERP je neophodno ali ta vrsta softvera vam neće pomoći u gore navedenim problemima. Jer ERP vam daje finansijsku stranu problema ali ne i društvenu.

Postavićemo samo neka pitanja. Zašto ova ponuda nije prošla, zašto ovaj artikla se slabije prodaje, kako da znam navike klijenta kada se promeni komercijalista koji ga vodi…

Ove i slične informacije se ne mogu dobiti iz ERP sistema, ne zato što su oni loši softveri nego zato što im to nije posao.

CRM vam omogućava sveobuhvatno praćenje vaših klijenta sa finansijske i društvene strane. Daje vam informacije koje su vam neophodne za brzo donošenje odluka. Danas je CRM lako dostupan kako za male tako i velike firme. Postoje rešenje u oblaku (cloud) i OnSite ili InHouse (kod klijenta u firmi).

No Comments, Be The First!

Your email address will not be published.